Business-ul de a fi nomad

 Daca si tu ai visat, macar o data, la o viata in care te poti misca liber prin lume, lucrand de pe laptop, acest articol este pentru tine.  

Pe vremea cand a incoltit in mintea mea ideea asta de calatorit, habar n-aveam ca exista asa ceva ca “digital nomads”.  Bineinteles, nomazi sunt de cand lumea – oamenii au ales sa strabata pamantul traind din diverse activitati. Partea cu digitalul a aparut mai tarziu si a usurat enorm aceasta alegere – de a fi “vagabond”, de a trai o viata libera, de a te bucura de lumea asta senzational de frumoasa, in ritmul si stilul tau.   

Am citit povesti despre oameni care si-au facut zeci de site-uri si au pus acolo reclame, castigand astfel bani pt calatorii. Asta se intampla acum cel putin 10-15 ani, dar inca mai functioneaza pt unii.  Am citit despre afilieri, sponsorizari, reclame, e-commerce, vanzari (ebay, amazon & stuff), up-selling, cross-selling, digital marketing, retargeting si o multime de alte variante prin care cei pasionati de calatorii si-au implinit visele. Multe dintre ele (toate?!) le-am testat si eu.    

Sunt bloggeri care castiga peste 50K/ luna dintr-o serie de activitati pe internet. Daca te intereseaza cum fac asta, aici gasesti un articol detaliat.  Ideea este ca de gasit – gasesti orice pe internet. Nu ai limite la carti, cursuri, blogguri, youtube si alte informatii. Mai dificil este sa alegi dintr-o astfel de piata in continua dezvoltare. De aceea, sfatul meu este sa te concentrezi mai intai pe ce iti place tie, cum vezi tu viata asta de digital nomad si apoi metodele/ profesorii/ ideile vor veni.     

Ca si definitie, digital nomad inseamna: sa duci un stil de viata nomad si sa faci bani muncind pe internet. Dar… exista variante – poti sa calatoresti doar 5-6 luni pe an, restul sa stai acasa si sa lucrezi. Poti sa locuiesti un an in afara si apoi sa te intorci pentru o perioada. Poti sa ai un job remote cu salariu fix. Orice este posibil. Orice varianta ti se potriveste este super ok. Mereu le-am spus studentilor mei sa nu le fie frica sa sparga normele si barierele. Daca ce faci tu nu a mai vazut pamantul, cu atat mai bine.   

In cei 10 ani de cand calatoresc prin lume, am creat un fel de pattern. De obicei sunt pe drum cam 3-6 luni, ma intorc in tara, plec iar. Imi urmez sufletul, curiozitatea si inspiratia. Am “testat” si locuitul un an in Bali si a fost muuuult mai usor decat s-ar crede.  De mica am fost independenta si cu idei ciudate, nebunesti. Nu m-am potrivit in vreun colectiv, desi am avut diverse joburi, inclusiv in corporatie. Cand mi-am dorit sa calatoresc, nu prea m-am gandit la bani, tot ce am vrut a fost sa plec, sa vad lumea. Iar oportunitatile au cam aparut.     

Partea cea mai buna a vietii de digital nomad: 

  * am timp. mult, mult timp. al meu, pt mine. Merg la film la 11 dimineata. Imi beau cafeaua in parc sau in pat. Gatesc pe la 4. Pot pleca din tara in orice moment, imi fac bagajele in 30 de minute. Am invatat sa calatoresc very light. Ma descurc in orice conditii, chiar creez si manifest chestii senzationale mai rapid pe drum.   

* sunt deschisa la oportunitati. nu exista o singura usa, ca sa zic asa, pe unde pot intra banii, orice este posibil. Am zeci de variante din care sa aleg.   

* spatiu. Plec si ma intorc oricand vreau, nu depind de nimeni si de nimic. Doar de emotiile mele. Minunata Maya Angelou spunea: “You only are free when you realize you belong no place — you belong every place — no place at all.” M-am luptat mult cu asta si cu lipsa apartenentei, dar este de bine, este libertate.   

* inveti enorm. Cunosti oameni care iti schimba viata sau le-o schimbi tu lor. Te antrenezi sa iti placa necunoscutul si sa il cauti. Renunti la control si perfectiune, astea nu exista pe drum. Din instinct, renunti la toate mastile si esti tu insati, pentru ca e prea obositor altfel.     

Partile mai putin bune din viata de digital nomad: 

  * uneori nu stii de unde si cand vor veni urmatorii bani. NU generalizez, pt ca poti opta pt un job remote si atunci ai salariu fix.   

* tre’ sa muncesti pe drum. Chiar daca ai plaja la 3 minute de casa, si in calatorii esti dependent de o oarecare rutina. Eu ma trezesc mereu fff dimineata (4-5 AM) si lucrez pana spre pranz – nu conteaza unde sunt. Insa asta nu e o regula pentru ca nu suport regulile – am zile ff pline si saptamani in care nu fac nimic. Si mi-e bine asa:)    

* trebuie sa te ocupi de firme, taxe, acte. sa fii legal, ca sa zic asa.   

* you don’t belong. Cercul de prieteni de acasa ramane neschimbat, ei isi continua vietile, te “reprimesc” in mijlocul lor, insa rareori sunt interesati cum ai strabatut tu jungla din Vietnam. Tu esti cel schimbat, the freak one. Pe drum cunosti oameni senzationali, petreci momente de vis, chiar te indragostesti, apoi fiecare pleaca pe drumul lui. Si da, te deschizi si iubesti. Si da, suferi  uneori. Oricum ar fi, oricate emotii, tu esti cel castigat si bogat, pentru ca traiesti viata ca pe o aventura.     

Dintre toate de mai sus, cele mai multe intrebari pe care le primesc sunt legate… well, de partea legala. Nu e chiar my fav, dar ma descurc binisor la cifre si taxe.   

* la inceputul vietii mele de digital nomad, mi-am luat 5 joburi pe contracte de colaborare. Primeam salariu, ca toata lumea, dar imi faceam munca remote de pe o plaja din Malaysia (tin minte ca internetul era asa de prost ca puneam texte pe transfer, nu le puteam atasa la email:))).   

* apoi brusc si dintr-o data au venit sponsorizarile. am semnat vreo doua pe firmele unor prieteni, pt ca s-a intamplat totul fff repede, cu mult inainte de a fi pregatita pt asta.   

* am facur si bartere pe persoana fizica. am gasit o modalitate.   

* prin 2014 mi-am facut un SRL-D. Imi tineam singura contabilitatea (mai putin balante si bilant). Mare show a fost si cu firma, pt ca – tot asa – nu am fost deloc pregatita. Cu toate astea, am tinut-o bine, m-am descurcat. Este un avantaj sa ai SRL-D, timp de 3 ani cat “tine” statutul asta ai timp sa-ti dai seama daca merge sau nu. Ah, si se face in 2-3 zile.   

* anul trecut, eram in Bali, statutul de SRL-D expira si eu nu aveam cum sa o transform in SRL. Asa ca mi-am dorit fff tare altceva. Si am pus pe foaie: sa fie nu doar easy, fast and remote – ci AMAZING! In ziua aia, m-am intalnit cu niste prieteni dragi, le-am povestit situatia si ei au venit cu idei care mi-au schimbat viata.  Asa am aflat despre Revolut, despre TransferWise, si mai tarziu despre Monese, Stripe si alte metode.

Apoi despre e-Residency din Estonia. Stii tu, tara aia mica din nordul Europei care a intrecut tarile mari ale lumii in privinta metodelor de business remote. Sunt geniali oamenii!  Iti faci aceasta rezidenta online, costa 100 euro. Dureaza cam 3 saptamani, primesti cardul la orice ambasada a Estoniei pe care o alegi tu. Apoi, in doua zile iti deschizi o firma europeana, in euro. Platesti si aici, poti sa-ti iei contabilitate. totul remote. fara hartii. fara bataie de cap. ai un procent fix la taxe si muuulte alte beneficii.   

Am cercetat si alte variante – de exemplu, in Singapore este ff cool sa ai companie. Si in alte locuri de pe glob. Insa varianta cu Estonia este cea mai simpla, rapida si buna.  Am gasit o firma – LeapIN – care face procesul chiar mai usor si complet transparent. Eu am tot ezitat sa actionez, pana cand – minune! – LeapIn-ul s-a transformat in XOLO si ofera si o varianta de companie online, remote, fara rezidenta, cu taxa fixa de 5% din orice incasare.  Basically, mai usor de atat nu se poate. Deocamdata!!     

UPDATE: acum, in Romania, iti poti face un SRL si un cont bancar 100% online & remote. Totul dureaza cateva zile si costa in jur de 500 lei (chiar mai putin, daca iti iei inapoi banii din contul social). Taxele sunt super ok, mai ales pentru cei aflati la inceput de drum, fara angajati sau alte responsabilitati.

Practic, daca te decizi ca ti-ar placea sa incerci stilul asta de viata, sa calatoresti, sa lucrezi pt tine, sa te bucuri de viata – solutiile apar. Si apar exact cele care ti se potrivesc cel mai bine. Trebuie doar sa definesti ce vrei.  

* ce stil de calatorit iti prieste. (vrei un an in jurul lumii, vrei 2-4 luni, vrei si acasa si pe drum, vrei vacante mai lungi etc).   

* ce stii sa faci cel mai usor si mai bine. ce iti place. chiar daca pare banal si “nefolositor”. fa o lista!   

* cum te faci cunoscut: site, prezentare.   

* business: cum intra si ies banii, cum platesti taxe, etc.   

* ce oferi: esti scriitor freelancer, coach, fashion deisgner, youtuber, yoga teacher, dance teacher, blogger, vanzator de diverse produse ale altor oameni, consultant etc. ce te-ai vedea tu facand cu placere, nu ce crezi ca “ar trebui” sa faci!! 

Nu este chiar asa de greu precum pare. Am discutat cu fff multi digital nomads si nimeni nu a stiut de la inceput ce si cum. Toti ne-am dat seama pe parcurs sau nu :)) Este o aventura si se invata (cum ar fi la Scoala mea de Digital Nomads).

Insa cea mai mare “problema” pe care am auzit-o (si a mea, de altfel) a fost increderea ca banii vin intr-un fel sau altul. Ca se poate! Ca exista solutii. Ca faci bine ce faci si ca totul se rezolva.   

Am suferit ff multi ani din viata mea de frica asta – ca n-o sa am niciodata enough, ca nu pot, ca nu ma pricep, ca nu stiu cum sa fac bani.  Vreo 6 ani am lucrat la re-definirea relatiei mele cu banii. Lucrurile s-au schimbat uneori fff incet, alteori de la o zi la alta.

Lucrurile se intampla atunci cand TU iei o decizie. Cand te hotarasti ce vrei si cum vrei in viata ta. Si tine cont – meriti sa ai TOT aici si acum. Meriti sa traiesti viata pe care o visezi.

Say YES to your dreams

DIGITAL NOMDAS SCHOOL IS OPEN